Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka, 85 let, zatím svéprávná, ale léčící se se střední senilní demencí, pod záminkou opravy plotu od své vnučky (mé neteře) nechala přepsat venkovský domek se zahradou na ni. Já, nejvíce starající dcera, jsem se o přepisu dozvěděla až z dopisu z katastru nemovitostí ČR - o převodu nemovitosti, tedy po měsíci.

Maminka tvrdí, že na ni nic nepřepisovala, že chtěla jen pomoci opravit plot. Neteř tvrdí, že babička ví, co dělala. Bohužel maminka vše zapomene, tudíž se bojím, že mně tvrdí jedno a neteři, která ma dar vemlouvavosti, zase po několika slovech něco jiného. Bohužel doteď maminka není zbavená svéprávnosti, na poslední návštěvě u neurologa dokonce jevila známky zlepšení, ale druhý den neví nic. S mojí pomocí ještě jakžtakž funguje. Je nějaká šance na zrušení přepisu? Děkuji, Ivana

 

ODPOVĚĎ:
Jediná šance na zrušení přepisu by byla, kdyby byla maminka omezena ve svéprávnosti a ze soudního spisu by bylo zřejmé, že již v době přepisu nerozuměla následkům svého jednání. Jedinou šancí by tedy skutečně bylo zahájit řízení o omezení svéprávnosti, znalec by pak zkoumal její stav, a to i zpětně. Pak by bylo právní jednání, jímž provedla přepis, neplatné.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zrušit darování bytu, domu, nemovitosti dementní osobou?
  • Zrušení převodu nemovitosti v katastru nemovitostí - postup
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.