Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme historickou zemědělskou nemovitost v CHKO Třeboňsko v rozsáhlém území zákazu vjezdu mimo výjimku Lesů ČR. Ke statku vedou dvě komunikace, jedna obecní s asfaltovým povrchem, druhá nezpevněná polní/lesní zhruba 200 metrů přes náš pozemek. 2015 obec opravila úsek lesní cesty od našeho pozemku až na hranici katastru, kde končí na zemědělské louce cca 100 metrů od silnice vedlejšího okresu, tento úsek byl dříve průjezdný pouze pro velké SUV nebo traktor.

Přes náš pozemek standardně jezdili lesáci, myslivci, rybníkáři a majitelé asi tří chat, ale vozidel bylo minimum a my jsme to bez problému tolerovali. Po rekonstrukci se provoz zmnohonásobil, vozidla sjedou ze silnice na louku, přes ni vyjezdili několik kolejí 100 metrů na opravenou lesní stezku a tím se vyhýbají zákazovým značkám, nehledě že je cesta kratší.
Problémem je, že okolo cesty je jediný pozemek, který jsem měl k dispozici, je zde koňská jízdárna, hřiště pro děti, ohrady se zvířaty a pochopitelně mě zvýšení provozu poškozuje.
Na svoji cestu jsem umístil značky zákazu vjezdu, byl jsem pokutován a nucen značky odejmout, proběhlo mnoho jednání s různými orgány (policie, OÚ, okresní úřad, dopravní inspektorát, životní prostředí, Lesy ČR) a bylo rozhodnuto, že nezpevněná prašná cesta přes náš pozemek je veřejnoprávní a na obecní asfaltové platí zákaz vjezdu.
Advokát mě stál několik desítek tisíc a s výsledkem samozřejmě nesouhlasíme.
Na jakou instituci/orgán/úřad se obrátit nyní? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Můžete se pokusit rozporovat skutečnost, že tato cesta byla prohlášena za „veřejnoprávní“ (tj. že jezde obecné užívání neomezeným počtem osob). Za této situace byste musel tvrdit, že nejsou naplněny znaky pro to, aby 100 m úsek byl považován za veřejně přístupnou komunikaci. Rozporovat toto můžete podáním opravného prostředku proti rozhodnutí o tom, že tento úsek je považován za veřejně přístupnou komunikaci, následně je pak možnost nechat toto přezkoumat také soudem, a to ve správním soudnictví. Můžete také podat stížnost k veřejnému ochránci práv – ombudsman (kontakt a náležitosti stížnosti naleznete zde: www.ochrance.cz). Ombudsman není oprávněn dané rozhodnutí zrušit či změnit, při zjištění pochybení však může požadovat od úřadu, aby zjednal nápravu (tj. aby sám zahájil řízení, odstranil nečinnost, vydal rozhodnutí apod.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.