Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám rodinný dům (RD), jehož elektro/plyno/vodoměr se nachází v sousední nemovitosti. Předtím u sousedů nebyl problém, vždy jsem se k vypínačům dostal. Chtějí, abych se písemně ohlásil, že chci v určitý den a čas vypnout, zapnout vodu, plyn, elektřinu ve svém domě. Musel jsem podepsat smlouvu o přístupu. Jak to reguluje zákon? Děkuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
Energetický zákon ukládá zákazníkovi povinnost umožnit přístup k měřidlům. Zákazník jste Vy. Pokud jsou měřidla přístupná pouze v jiné nemovitosti, pak zákon přístup k těmto zařízením reguluje obecně tak, že každý je povinen k těmto zařízením umožnit na nezbytnou dobu přístup jak majiteli, tak pracovníkům elektráren či plynáren. Nikde není psáno, že byste měl o zpřístupnění měřidel či vypínačů žádat písemně a pokud by se stalo, že Vám majitel nemovitosti, ve které se měřidla nachází, odepřel bezdůvodně přístup, odpovídá za škodu, kterou Vám tím způsobil.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Právo odběratele energie na vstup na cizí pozemek k centrálnímu vypínači elektřinu, plynu, vody (vodoměru, plynoměru, elektroměru)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.