Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V rámci zateplení RD potřebujeme získat přístup k části jedné ze stěn našeho RD ze sousedního pozemku. Jedná se o starou městskou zástavbu a zeď se nachází na hranici pozemků. Dle § 141 stav.zákona a § 127 Občanského zákoníku by měl majitel sousedního pozemku přístup na nezbytnou dobu v nezbytné míře umožnit pro udržovací práce, problém však vzniká s vlastním zateplením (dle projektu 14 cm polystyren), kterými přesáhne naše nemovitost nad sousední pozemek. Vlastník sousedního pozemku odmítá jak vstup na pozemek, tak provedení zateplení, ústně nelze dosáhnout dohody, písemně se odmítl vyjádřit, s případným odkupem 15 cm pozemku nesouhlasí. Jaké máme možnosti (kromě provedení zateplení z vnitřní strany). Děkuji, Alfréd


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o nezbytný přístup na sousední pozemek z důvodů udržovacích prací, můžete si je vynutit i soudně, máte na ně v každém případě nárok. V případě zateplení, které přesahuje na sousedův pozemek je situace zcela opačná. Musíte respektovat vlastnické právo, soused Vám nemusí zateplení tolerovat. Jediná možnost je dohoda se sousedem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.