Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená jeden rok. S bývalým manželem vlastníme dle rozhodnutí soudu v družstevním bytě 3+1 každý polovinu. Byt se v měsíci srpnu 2010 bude prodávat do osobního vlastnictví (staneme se tak spoluvlastníky). V bytě nežiji již tři roky, ale nastala situace, že nemám kde bydlet. Bývalý manžel mě nyní chce vyplatit částkou, která neodpovídá tržní hodnotě bytu. Chtěla bych se zeptat zda mám nárok na částku odpovídající tržní hodnotě, zda musím přistoupit na navrhnutou cenu bývalým manželem a jaký bych měla zvolit postup při definitivním vyrovnání. Děkuji, Marcela


ODPOVĚĎ:
Nárok na tržní hodnotu poloviny bytu nemáte zcela bezvýhradně. Nepřistoupíte-li na navrženou částku, která této hodnotě neodpovídá, doporučuji podat návrh na vypořádání spoluvlastnictví k soudu. Soud při vypořádání bude rozhodovat podle odhadní ceny nemovitosti, která často není vzdálena té tržní (pokud se nejedná o starou a polorozpadlou nemovitost). Jako první krok bych doporučila se dohodnout s bývalým manželem na provedení nezávislého znaleckého posudku, tak zjistit cenu nemovitosti a podle ní se rozdělit. Pokud by se Vám i tak zdála nízká, můžete celou věc řešit právě soudní cestou, ale musíte počítat s polovinou soudních nákladů (při vypořádání spoluvlastnictví není vítěze ani poraženého a tak se náklady nesou poměrně). V každém případě můžete zvolit postup obrácený a vyplatit bývalého manžela, pokud on má bydlení zajištěné (z dotazu taková možnost ovšem nevyplývá).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.