Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zdědil jsem lesní pozemek v restituci. Pozemek je ve svahu. Pod ním jde lesní cesta. Pod cestou je zahrada a rodinné domky, některé stromy se naklánějí nad cestu, mohly by se vyvrátit. Musím je pokácet na vlastní náklady? Před restitucí jsem nesměl z lesa brát dřevo, ale majitelé uvedených domků dřevo neoprávněně brali a na nakloněné stromy si nikomu nestěžovali. Nyní po mně chtějí abych stromy odstranil. Je to rizikové kácení, dost drahá záležitost. Jsem v důchodu, peněz není nadbytek. Je možné, aby se majitelé uvedených domků, finančně na této akci podíleli? Prosím o radu, jak mám postupovat. Děkuji, Artur


ODPOVĚĎ:
Vlastnictví zalesněného pozemku je spojeno s náklady a jejich nesením. Pokud chcete docílit společného nesení těchto nákladů s majiteli okolních nemovitostí, je možná pouze cesta dohody, právní nárok na takovou dohodu nemáte. Náklady Vám může snížit dohoda s dřevařskou společností nebo nějakou lesnickou společností, která by vytěžené dřevo mohla použít pro vlastní potřebu (pokud se nejedná o dřevo zničené kůrovcem nebo jinak znehodnocené). Pokud není ve Vašich silách o pozemek se plnohodnotně starat, můžete ho zkusit prodat. Bohužel vlastnictví zavazuje, a tudíž přijal-li jste jednou majetek v rámci restituce zpět do svého vlastnictví, nemůžete se teď příslušných výloh zprostit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.