Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem pozemku. Na sousedním pozemku stojí dům který změnil majitele. S předchozím majitelem byla ústní dohoda o používaní studny a jímky na mém pozemku. Nebylo žádné věcné břemeno. Nový majitel nemá o nic zájem a dál toto bez mého souhlasu používá. Soused má jiné možnosti, jak tato připojení vyřešit přes svoji nemovitost. Jak postupovat? Chci souseda sám odpojit. Děkuji, Marek


ODPOVĚĎ:
Musíte uvážit možnost vydržení věcného břemene. Pro nového majitele se totiž započítává i doba, kdy takto využíval Vaši studnu předchozí majitel. Je zde však otázka, zda se ústní dohoda vztahovala pouze na osobu souseda, nebo na majitele sousedního pozemku. Pokud zabráníte sousedovi vstup na pozemek, bude na něm, aby se soudně bránil. V takovém případě bude on muset dokazovat, že má právo věcného břemene – bude mít důkazní břemeno. Pro Vás je tedy tato situace z procesního hlediska výhodnější.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.