Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Matka je většinovým vlastníkem domu (2/3) a menšinový vlastník v domě nebydlí (celý dům ale nevyužíváme - ony 2 místnosti jsou zamčené). Spolumajitel má zájem nám 1/3 odprodat, ale za velmi nepřiměřenou cenu - před 4 lety dělal odhad, kvůli převodu z původní majitelky, který byl 590 tisíc za celou nemovitost (byl prý úmyslně stlačen dolů). Nyní požaduje víc jak polovinu odhadní ceny nemovitosti. Na nabídku jsme nepřistoupili, ale spolumajitel se odmítá podílet na nákladech s domem spojených. Otázka tedy zní, jakým způsobem ho přimět, aby třetinové náklady hradil (odvolává se na to, že mu současný stav nemovitosti vyhovuje), případně jakou šanci máme vymáhat částku soudně - zpětně se nám podařilo podle dokladů doložit pouze 3952 Kč, které by měl uhradit a do budoucna nám odmítl podepsat papír o tom, že byl s budoucími opravami seznámen (svědci pouze rodinní příslušníci). Případně, kdyby došlo k soudnímu vypořádání nemovitosti, zda soud přihlíží ke stavu historicky využívaných konkrétních částí domu, co se týče ceny (jejich třetina je totiž v dezolátním stavu, naše je udržovaná a opravovaná) a zda nový odhad zohledňuje odhad před 4 lety - není možné aby se 80 let starý dům přeci zhodnotil, když se do zásadních oprav neinvestovalo. Děkuji, Linda


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o hospodaření s věcí, jež patří více spoluvlastníkům, tak zákon stanoví rozhodování podle velikosti podílů. Vaše matka tedy může v běžných věcech menšinového vlastníka kdykoli přehlasovat, a rozhodnout o celé nemovitosti sama. Pouze pokud jde o podstatnou změnu věci, tak může menšinový spoluvlastník požádat soud, aby takové změně zabránil. Pokud tak neučiní, musí se rozhodnutí Vaší matky podřídit. Podotýkám, že pro takové rozhodování a dohody mezi spoluvlastníky není třeba písemná forma.
Z výše uvedeného vyplývá, že jakékoliv opravy, které jste schopni doložit, můžete vyžadovat po menšinovém vlastníkovi žalobou u soudu. Ve Vašem případě se domnívám, že budete s takovou žalobou úspěšní.
V případě starého znaleckého posudku, je bezcenný, neboť posudek nesmí být z roku 2009 - na přelomu roku dochází k odpočtům na opotřebení nemovitosti, takže bude nutné v každém případě pořídit nový posudek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.