Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelem ideální poloviny RD společně se svým sourozenncem. Dům obsahuje 2 bytové jednotky (já obývám byt v prvním patře, sourozenec byt v přízemí). Nedopatřením došlo z mojí bytové jednotky k ucpání WC - předmět uvízl v "T" napojení v přízemním bytě (WC v bytě v přízemí však lze používat bez jakéhokoliv omezení). Podle přivolaného instalatéra je nejjednodušší, nejrychlejší a také nejlevnější řešení odpadní trubku rozříznout v přízemním bytě, předmět vyjmout a trubku opětovně utěsnitvšak. S tímto postupuem však sourozenec nesouhlasí s tím, že předmět je možno po rozbourání podlahy vyjmout i z mého bytu a zamezuje tak opravu WC z bytu svého. Nicméně instalatérem jsem byl varován, že při sekání podlahy může dojít k prasknutí litinové odpadové roury i v bytě v přízemí, což by znamenalo, že bych byl vyzván k úhradě veškerých škod způsobených touto závadou ze strany své ho sourozence. Můj dotaz zní, kdo může nařídit postup pro opravu odpadu v případě, kdy v žádném případě není možná vzájemná dohoda? Předem děkuji za odpověd na můj dotaz, nebot nastalou situaci musím v současné době řešit velice prozatimním způsobem. Ivan


ODPOVĚĎ:
Vaše právo je obrátit se na soud. Ten může svým rozhodnutím nahradit vůli spoluvlastníka. Ve Vašem případě je výsledek takového procesu nadějný, avšak soudy pracují pomalu a rozhodování může trvat i roky.
Pokuste se apelovat na zdravý rozum vašeho sourozence, ukažte mu vůli jít s tím i k soudu a navrhněte, že se písemně zaručíte za případné škody, které mu při opravě daného potrubí mohou vzniknout.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.