Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před dvaceti lety jsem zakoupil stavební pozemek, na kterém stála lípa. V rozhodnutí o přidělení pozemku do osobního užívání o této lípě nebyla ani zmínka. Pouze ve stavebním povolení se uvádí, že lípa nesmí být stavbou dotčena a jakékoli zásahy u stromu musí být povoleny odborem kultury tehdejšího ONV Prostějov. V současné době jsem byl nucen tuto lípu odstranit, pro její rizikový stav. Při podání žádosti o povolení k odstranění tohoto stromu u zdejšího Obecního úřadu, mi bylo sděleno, že lípa stojí na mém pozemku a tudíž náklady na její odstranění jsem povinen uhradit sám, což jsem učinil.
Můj dotaz tedy zní: je lípa můj majetek nebo je to majetek státu a pro mne věcné břemeno? Mohl bych tedy zpětně požadovat vynaložené náklady po zdejším Obecním úřadu? Radim


ODPOVĚĎ:
Všechny věci trvale spojeny s pozemkem (mimo stavby) jsou součástí pozemku. Po jejich oddělení náleží vlastníkovi pozemku.

Lípa, která stála na Vašem pozemku, je po jejím pokácení Vaším majetkem a náklady na její pokácení i případný užitek ze dřeva náleží Vám.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.