Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme si byt v domě o třech jednotkách, z toho jsme první majitelé a zbylé dva byty vlastní ještě realitní kancelář- oba byty jsou v nabídce na prodej. Na společném pozemku stojí ještě jeden dům, který má 4 bytové jednotky, z nichž momentálně jsou již dvě prodané, zbylé dvě v nabídce k prodeji, tudíž je vlastní stejná realitka. Tyto dva samostatné objekty na společném pozemku mají společný přívod vody, kanalizace, el, proud a tepelné čerpadlo.

Byty jsou opatřeny podružnými vodoměry s elektroměry.   Realitka po nás chce teď hned ověřeně podepsat plnou moc pro člověka, kterého vůbec neznámeJe ze stejné realitky a bydlí 400 km od nás, aby nás mohl zastupovat při právním jednání o založení společenství vlastníků bytových jednotek SVJ, přijetím stanov společenství - název a sídlo společenství, zajišťování správy domu a pozemku a statutární orgán společenství - předseda společenství vlastníků a zároveň předseda společenství vlastníků včetně určení prvního člena statutárního orgánu. Mohu poprosit o radu? Vůbec tomu nerozumím a nerada bych se upsala čertu. Je vůbec možné založit SVJ pro 3 byty? Nebo je možné založit SVJ pro všech 7 bytů společně v oněch dvou bytových domech, přestože se tyto dvě budovy stavebně vůbec nedotýkají, mají pouze společné přípojky a stojí na společném pozemku. Moc děkuji a přeji pěkný den. S pozdravem Michala.

 

ODPOVĚĎ:
SVJ bude v tomto případě nutné založit a bude jedno SVJ pro obě budovy. Povinnost založit společenství vlastníků je dle §1198 (1) OZ stanovena v případě, je-li zde alespoň 5 jednotek, z nichž alespoň 3 jsou ve vlastnictví tří různých osob, což zde je splněno. Realitka se také počítá jako vlastník.
Nikdo Vás ale nemůže nutit podepsat plnou moc. Pokud ji neudělíte, budete spoluúčastník u zakládání SVJ, budete mít věci pod kontrolou, ale na druhou stranu jsou to samozřejmě starosti. Můžete samozřejmě pověřit i někoho jiného, koho znáte, nebo např. advokáta, který Vás v té věci bude zastupovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.