Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním byt v osobním vlastnictví OV v panelovém domě. Jsme společenství vlastníků bytových jednotek SVJ. Máme tu člověka, který se stará o údržbu našeho domu a současné je to vlastník jednoho z bytu v našem vchodě, stejně jako já. Jelikož náš syn už má šest let, přišel s tím, abych mu odevzdal klíče od kočárkárny a odnesl si dětské boby (jediná věc co tam máme).

Sdělil mi, že pokud tak neučiním, vymění vložku. Domnívám se, že na toto nemá právo a je to společný prostor nás všech, ať už máte malé děti (argumentuje, že už kočárkárnu nepotřebujeme, když nemáme mimino). Jsem přesvědčen ať už tento prostor aktivně nyní potřebuji nebo ne na kočárek, mám právo v případě potřeby kdykoli se tam dostat a mít klíče. Dále se domnívám, že na výměnu vložek použije finance z fondu bytového družstva a tudíž finance nás všech. Již jsem s ním měl jeden konflikt, kdy mému malému synovi před rokem z kočárkárny vyhodil (aspoň to tvrdí) malého sáňky, kdy tedy na jeho obhajobu musím říct, že na nástěnce avizoval, že z důvodu výměny dveří od kočárkárny si máme všechny veci odnést. Já na to bohužel zapomněl, což uznávám jako svoji chybu, nicméně, sáňky byly dva roky staré a chtěl bych vědět, zda k tomu podle zákona má právo, likvidovat cizí majetek i za těchto okolností. Popřípadě prosím o radu, jak postupovat, pokud vložku opravdu vymění. Nechci se hádat, ale štve mě to a nechci být za hlupáka.

 

ODPOVĚĎ:
Situace je nelehká, na klíče od společných prostor máte samozřejmě nárok a právo, pokud osoba, kterou zmiňujete vymění vložku a Vy se do kočárkárny, tedy společných prostor, nedostanete, máte právo na přiměřenou náhradu této ztráty z titulu znemožnění využívat společných prostor a rovněž na vydání kopie klíče k těmto společným prostorům. Právo na likvidaci cizího majetku rovněž nemá, neboť vlastnické právo působí proti všem a nikdo nemá mandát na to zasahovat či likvidovat majetek, který není jeho. Doporučuji se obrátit na právního zástupce a s ním podniknout kroky nezbytné k narovnání stavu v domě. Rovněž můžete s právním zástupcem jednat jako kolektiv obyvatel domu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.