Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v nájmu od 07/2015. Pronajímatelka mi vždy vystavovala smlouvu jen do konce kalendářního roku. Na každý rok další smlouvu. Nyní jsem od 1.1.2023 bez smlouvy. Bytná se mnou nekomunikuje. Platím stále nájem, vždy včas, každý měsíc. Nemám žádné neuhrazené závazky vůči paní bytné.   Bojím se, že přijde a řekne mi, že se mám odstěhovat. Co mohu prosím dělat? Mám nějaká práva? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Irena.

ODPOVĚĎ:
Na Váš případ dopadá ust. § 2285 Občanského zákoníku, které říká, že "Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu." Tedy pokud nemáte smlouvu od 1.1.2023 a předchozí byla uzavřena na rok, máte zase smlouvu na dobu jednoho roku, byť ne písemnou. Lhůta 3 měsíců uplynula a tedy nájem užíváte po právu a bytná je zavázána Vás v bytě nechat opět na dobu jednoho roku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.