Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na předzahrádce (resp. její terase) bytového domu výlučně spojené s mým bytem bych ráda postavila zimní zahradu (postup pro umístění stavby znám a není předmětem mého dotazu). Představenstvo SVJ si nechalo udělat právní analýzu, kde tvrdí paní advokátka toto:

"Dále poukazuji i na případné riziko dalších vícenákladů pro SVJ, jelikož předmětná stavba by i v případě souhlasu autora díla musela být zahrnuta do majetku SVJ, jelikož jde o společný pozemek a SVJ by muselo hradit veškeré náklady na opravu a údržbu s ní spojené". Můj dotaz tedy zní: Byla by mnou financovaná zimní zahrada zahrnuta do majetku SVJ a pokud ano, vznikly by tím SVJ vícenáklady na její údržbu? Upozorňuji jen na to, že o předzahrádku se starám také sama bez jakéhokoliv přispění SVJ na její údržbu. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Běla.

 

ODPOVĚĎ:
Podle nového občanského zákoníku je stavba součástí pozemku. Pokud je tedy pozemek společný, pak by vlastníkem stavby byli všichni podíloví spoluvlastníci pozemku. Můžete se tomu vyhnout tak, že byste se všemi spoluvlastníky uzavřela tzv. právo stavby, tedy smluvně si ošetřila, že jste vlastníkem stavby na společném pozemku (lze ho zřídit max. na 99 let a je třeba to zavést do katastru nemovitostí), čímž by se stavba nestala majetkem SVJ, resp. spoluvlastníků pozemku, a tím by se tedy SVJ nebylo ani povinno podílet na údržbě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.