Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nájemní smlouva na dobu určitou (květen 2023). Inflační doložka ve znění: "Pronajímatel je oprávněn každoročně s účinností od 1. ledna upravit výši sjednaného nájemného v závislosti na výši míry inflace vyhlášené ČSÚ. Takto upravenou výši nájemného pronajímatel uplatňuje písemným oznámením nájemci. Měsíční splátky nájemného následující po doručení takového oznámení jsou splatné již ve výši odpovídající upravené výši nájemného.

Rozdíl mezi výši měsíčních splátek nájemného na období od 1. ledna roku, v němž pronajímatel uplatnil úpravu výše nájemného, zaplacenými před doručením oznámení a výši měsíčních splátek odpovídající upravené výši nájemného je splatný samostatně po doručení oznámení v nejbližším následujícím řádném termínu splatnosti nájemného.".   Je takto znějící inflační doložka platná a musíme tedy hradit nové nájemné - i zpětně? četl jsem článek, že inflační zvýšení nájmu začíná až od 3. měsíce po doručení oznámení. Také se chci zeptat jestli u smlouvy na dobu určitou platí, že nájemné se nemůže zvýšit o 20 % za 3 roky a jestli se případně tato doba resetuje po prodloužení smlouvy dodatkem?

 

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě se pozastavuji nad zněním inflační doložky neboť ČSÚ vyhlašuje hned několik indexů (např. známý index spotřebitelských cen) odrážejících míru inflace, je inflační doložka celkem neurčitá. Přitom určitost inflační doložky je velmi podstatná pro její platnost. Zákon počítá s tím, že míru inflace nezná pronajímatel ihned k prvnímu lednu v tomto případě a tak s doplatkem zpětně počítá. Tato klauzule v inflační doložce tedy nechybí a platná je.
Ohledně druhého dotazu potvrzuji, že občanský zákon konkrétně v ustanovení § 2249 odst. 1 pamatuje na navyšování nájemného. Dovolím si přímo citovat zmíněné ustanovení občanského zákoníku: Neujednají-li si strany zvyšování nájemného nebo nevyloučí-li zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent.
V prvé řadě a na to jste se ptal zprvu radno se pozastavit nad platností inflační doložky neboť jeví neurčitě a neurčitost inflační doložky má za následek neplatnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.