Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Chtěl bych požádat o radu k životní situaci, ve které jsem se náhle ocitl. Zemřela mi partnerka, se kterou mám dvě malé děti (6,5 a 8 let). Celou dobu jsme žili ve společné domácnosti v bytě, který je družstevní a psaný na partnerku. Já jsem na družstvu taky nahlášen jako osoba užívající byt, ale trvalou adresu mám jinde.

Chtěl bych se tedy zeptat, zda mám ze zákona nárok být považován jako dědic. Buď přímo nebo jako opatrovníka dětí. Zjednodušeně potřebuji vědět, jestli máme s dětmi vlastně kde bydlet. Moc děkuji. Alan.

 

ODPOVĚĎ:
Velice mě mrzí ztráta vaší rodiny.
Podle zákonné dědické posloupnosti budou dědicové pouze vaše děti (dle 1. dědické třídy). Vy tedy dědicem nebudete. Nezletilé děti nemají tzv. procesní způsobilost, proto jim bude v dědickém řízení ustanoven opatrovník, pravděpodobně Vy, neboť nehrozí střet zájmů (vzhledem k tomu, že sám nedědíte). Problém s družstevním podílem bývá však většinou ten, že Stanovy bytových družstev nepovolují spoluvlastnictví členského podílu. Obě děti se tak pravděpodobně nebudou moci stát členy bytového družstva. Pak mohou děti např. uzavřít dědickou dohodu, že dědicem družstevního podílu bude pouze jeden z nich, kdy ideálně by měl druhý dostat adekvátní finanční vyrovnání či zdědit zbytek pozůstalosti, v dohodě však lze sjednat cokoliv. Nicméně v tomto Vám již poradí přidělený soudní komisař (notář) v dědickém řízení. Po skončení dědického řízené budete pravděpodobně jmenován správcem jmění dětí až do jejich zletilosti a budete povinen pravidelně informovat soud o nakládání s majetkem dětí. Obecně pak právní jednaní nezletilých týkající se hodnotného majetku (zejm. tedy nemovitého) podlého souhlasu soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.