Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Jsem v rozvodovém řízení. Manželka se odstěhovala a pronajala si byt. Děti jsou zatím se mnou do rozhodnutí soudu a odmítají jít k matce. S dětmi žiji v bytě, který je v SJM a je zatížen hypotékou psanou na nás oba. Matka do bytu neustále chodí, nadává a vyhazuje mě z bytu. Chci se též odstěhovat do jiného bytu, který si chci pronajmout na své jméno.

Má manželka právo vstupovat a chodit do tohoto pronajatého bytu pouze na mé jméno? Má nárok na přístup do tohoto bytu a může požadovat ode mě klíče od pronajatého bytu a uzavřenou smlouvu s vlastníkem bytu? Prosím o nezveřejňování mého dotazu a odpovědi. Děkuji Michael.

ODPOVĚĎ:
Za dobu trvání manželství tj. i v průběhu rozvodového řízení do doby rozhodnutí soudu o rozvodu manželství vzniká nájemní vztah založený nájemní smlouvou za předpokladu, že spolu manželé trvale žijí. Pokud, jak píšete, probíhá rozvodové řízení a platí tedy, že manželství je rozvrácené, nájemní právo by mělo svědčit pouze Vám. Právní nárok na vstup do bytu, ke kterému by Vám svědčilo nájemní právo, manželka v tomto případě nemá.
Manželka v tomto případě a za těchto okolností nemá právní nárok od Vás požadovat klíče od bytu, ke kterému Vám bude svědčit nájemní právo; rovněž nemáte povinnost vydat uzavřenou nájemní smlouvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.