Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Ráda bych se poradila ohledně správného postupu řešení a odpovědnosti za odstranění v tomto případě. Pořídila jsem si byt v novostavbě cca 5 let starý (20182023), který jsem pořizovala již od majitele nikoliv developera. Součástí bytové jednotky je terasa, která je vedena jako společný prostor bytového domu, kde jsem výlučný uživatel tj. náleží k užívání k bytové jednotce.

Byt se nachází v prvním nadzemním podlaží a terasa je jakoby střechou nebytového prostoru, který je pod bytem. Při dešti mi začala vlhnout zeď, která je na straně terasy a při přívalovém dešti došlo k průniku vody v takové míře, že zdivo v bytě bylo vlhké do 60 cm skrz celý byt tj. i příčné stěny, kdy došlo k poškození vestavěných skříní včetně nutné demontáže kvůli mokru a plísním.   Tím, že v bytové jednotce je jen jedna strana, kde se nachází okna a je to strana, kde je terasa, tak je zřejmé, že závada, zatékání do bytu je právě z terasy.   Z důvodu, že terasa je společný prostor, tak vše bylo nahlášeno na SVJ mailovou formou, později i přes datovou schránku jako žádost o odstranění závady. Bohužel výbor je nečinný a na mé výzvy nereaguje. Nečinností může docházet k dalšímu průniku vody do bytové jednotky a k dalšímu poškozování majetku.   Ráda bych se informovala, zda je můj výklad správný a opravdu je SVJ odpovědný za odstranění závady a musím vyžadovat tedy nápravu od SVJ a zároveň vyžadovat náhradu škody za poškození majetku? V případě, že by neuběhlo od předání bytu ještě 5 let, je možné byt reklamovat u developera jako skrytou vadu a mohu jí reklamovat i já, která byt kupovala již od prvního vlastníka? Předem děkuji za odpověď. Tina.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi zvolený postup je správný a věc je třeba řešit se SVJ, které by mělo ideálně samo developera kontaktovat za účelem vyřešení situace. Pokud nereaguje, pak asi nezbude, než investovat do znaleckého posudku, který odhalí přesnou příčinu závady a s takovým posudkem byste se pak mohla i obrátit na soud a žádat odškodnění, bezplatné odstranění, atd. Nicméně Vy jste byt koupila od předchozího vlastníka a jako skrytou vadu byste měla tuto věc primárně uplatnit u něj a žádat slevu z kupní ceny. Při prodeji nemovitosti totiž prodávající za skryté vady odpovídá 5 let od prodeje nemovitosti. Pokud jde o záruku od stavebníka, tak správně se to nazývá odpovědnost za vady a tu Vy máte právo uplatnit po předchozím vlastníkovi, tedy prodívajícím, nikoliv developerovi, neboť ten byl smluvním partnerem pouze pro předchozího vlastníka. Jelikož se jedná o rozsáhlou problematiku, níže uvádím odkaz na článek, který o tom pojednává blíže.
https://pravniradce.ekonom.cz/c1-66043060-pet-let-v-nejistote-cesi-pri-prodeji-nemovitosti-zapominaji-na-odpovednost-za-jeji-stav

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.