Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V panelovém domě (SVJ) vlastní také SBD nebytové prostory (v KN vedeny jako dílna nebo provozovna), které pronajímá firmě. Bohužel hluk od její činnosti a používání plechových dveří skladu intenzivně proniká do mého bytu ve 2. patře.   Správce bytového družstva SBD se tím odmítá zabývat, prý nenese odpovědnost. Je za hlučnost dveří a hluk od činnosti firmy zodpovědné SBD?   Jak postupovat? Předem díky za radu.

ODPOVĚĎ:
Občanskoprávní odpovědnost za nájemníky nese samozřejmě vlastník nebytových prostor – tedy SBD. Problém s nadměrným hlukem je tedy především nutné řešit přímo s bytovým družstvem. Pokud nebude možná domluva, lze se obrátit na soud s tzv. negatorní žalobou, kdy se navrhuje vyslovení zákazu konkrétního jednání, v tomto případě vyvarování se nadměrného hluku. K prokázání nadměrného hluku by bylo ideálně zapotřebí odborného měření hlasitosti, s uvedením jejich frekvence v průběhu dne apod. Výsledek soudního řízení však není zaručený a nedoporučuji se do soudního sporu pouštět bez pomoci advokáta. I v případě úspěchu ve sporu není zaručeno, že DBD skutečně učiní nápravu, pak lze podat žalobu dle § 1184 občanského zákoníku – tedy navrhnout soudní nařízení prodeje nebytových prostor, pokud vlastník nedodržuje předchozí soudní rozhodnutí o tom, že má zamezit hluku.
Pouze v případě, že by nájemníkem nebyl dodržován noční klid, tj. v časech od 22 hodin do 6 hodin ráno, pak je možné věc řešit přímo s nájemníkem přivoláním policie ke sjednání pořádku, případně věc nahlásit jako přestupek proti veřejnému pořádku (§ 5 odst. 1 písm. a) zákona o přestupcích), kdy obviněnou bude předmětná firma.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.