Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Potřeboval bych konzultaci ohledně souseda v bytovém domě, který nás terorizuje (a to doslova) nadměrným hlukem v průběhu dne i v době nočního klidu (a tady dost rafinovaně - nehlučí souvisle, ale třeba zesílí hlasitost TV, za chvíli zase hlasitost sníží, občas bouchne do stěny, oblíbený má čas mezi 23. až 5. hodinou ranní). Pokus o dohodu (ústně i písemně) selhal.

Soused je jen nájemník, s vlastníkem bytu jsme v tomto také jednali (SMS a tel. hovor), ale podle něho to máme řešit s nájemníkem. Nemá pravdu, toto jde za majitelem bytu. Takže asi máme možnost poslat majiteli bytu písemně stížnost na chování nájemníka (byly by na ní i podpisy dalších nájemníků) a pak při rušení nočního klidu přivolat městskou/státní policii (to se ale může stát, že právě když policisté dorazí na místo, tak zrovna bude soused ve fázi klidu a pomstí se nám až za chvíli. Popř. předat stížnost na obecní úřad. Jenže jak jsem již psal, nájemník nás obtěžuje/šikanuje hlukem i přes den. Chtěli bychom rychlé řešení - mohla by to být předžalobní výzva adresovaná majiteli bytu? Mohl by nám s ní někdo od vás pomoci? Děkuji. Alan.

 

ODPOVĚĎ:
Sousedské spory tohoto charakteru jsou skutečně velmi vysilující a naděje na zlepšení, resp. na rychlé právní řešení je mizivá. Nicméně je třeba postupovat tak, jak uvádíte, zaslat majiteli předžalobní výzvu a následně řešit soudně. Kromě sousedské žaloby, kterou se budete domáhat nápravy, tedy aby majitel zajistil, aby byl v bytě klid, se můžete domáhat i prodeje jednotky, a to ve smyslu § 1184 Občanského zákoníku, který uvádí, že "Na návrh osoby odpovědné za správu domu může soud nařídit prodej jednotky toho vlastníka, který i přes písemnou výstrahu osoby odpovědné za správu domu porušuje své povinnosti způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek." Pokud jde o sepis výzvy, můžete se obrátit na advokáta, jejichž seznam je uveden na www.cak.cz nebo www.advokatikomora.cz, můžete oslovit i některého z advokátů, kteří odpovídají v této poradně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.