Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Mám bohužel dlouhodobé problémy s nájemníky nad naším bytem, respektive s jeho majitelem. V říjnu 2019 se mi v předsíni objevila skvrna od vody. Protože nájemníci z bytu nad námi jsou Thajci a zásadně neotvírají, volal jsem panu majiteli, který tvrdil, že nad mou předsíní je záchod a nic tam neteče a na mé dotazy ohledně kompenzace jen suše odpověděl „tak mě dejte k soudu“.

Naštěstí se problém nějak vyřešil sám, voda přestala téct. Zůstala jen skvrna.   21.2.2022 se bohužel objevilo vícero skvrn, a to na mém záchodě a v mé ložnici. Skvrny vždy vyschnou, ale po nějaké době, ať už ráno nebo večer se opět objeví. Mám takové neblahé tušení, že se to již samo nevyřeší. A zde je největší problém – pan majitel bytu tvrdí, že je vše v pořádku, že u něj nic neteče, že byt dal rekonstruovat za milion, nic s tím problémem dělat nechce a nebude, dle něj je to záležitost správy budovy. Očividně lže, někde problém být musí, rekonstrukce byla zřejmě provedena neodborně.   Zástupce SVJ u nás již byl. Navštívil i byt pana majitele bytu, kde pan zástupce SVJ konstatoval, že se jedná o problém se sprchovým koutem. SVJ s tím nic však nic neudělá a asi ani nemůže, řeší jen záležitosti týkající se společných částí domu (stoupačky), nemá na něj žádnou páku. Jde mi v první řadě o donucení pana majitele bytu k odstranění závady, která trvá již tři týdny. Finanční kompenzace lze údajně řešit i přes mou pojistku, s tím, že pojišťovna může vymáhat způsobenou škodu na panu Vodičkovi. Pokud jej tedy budu chtít donutit k úplnému odstranění všech závad, budu jej muset zřejmě soudně zažalovat. Nebo zda existuje nějaký ombudsman, či byste mohli doporučit vhodného právního zástupce. Či nějaký jiný postup? Jaké paragrafy pan majitel bytu porušuje? Paragraf 415 občanského zákoníku? Děkuji. S pozdravem Oldřich.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je na Vašem majetku způsobena škoda v důsledku poruchy na sprchovém koutě, je za škodu nepochybně odpovědný vlastník onoho bytu. Pokud se vlastník nemá k řešení, nezbylo by Vám, než požadovat odškodnění prostřednictvím soudního řízení. Pokud byste se obracel na soud, byla by to poměrně složitá pře, neboť škody a jejich výši byste musel prokázat, nejlépe znaleckým posudkem. V případě Vašeho úspěchu, který se dá předpokládat, by Vám strana neúspěšná ve sporu musela škodu nahradit. Zajisté by bylo dobré se ve věci obrátit na advokáta, jejichž seznam dle lokality a zaměření (v tomto případě občanské právo), naleznete na stránkách www.cak.cz nebo www.advokatikomora.cz. V dané věci Vám bohužel ombudsman nepomůže, pro takové spory jsou určeny pouze soudy. Pokud jde o ustanovení, která soused porušuje, tak § 451 se na škodu v novém občanském zákoníku nevztahuje, je třeba se řídit ust. § 2909 a násl. Občanského zákoníku č. 89/2012 Sb.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.