Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o Vaši radu ohledně schvalování v bytovém družstvu. Konala se u nás členská schůze bytového družstva, na které se hlasovalo o rekonstrukci balkonů (velká investiční akce s předpokládaným úvěrem 20.000.000 Kč). Členské schůze se účastnilo 80 členů z celkového počtu 117 členů tj. schůze byla usnášeníschopná.

Pro rekonstrukci hlasovalo 49 členů a bylo nám řečeno, že rekonstrukce byla tak schválena. Je to opravdu tak? Nemusí být tak velká investice schválena dle zákona nadpoloviční většinou členů? Děkuji za Vaši odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle Nového občanského zákoníku se již k přijetí většiny rozhodnutí vyžaduje zásadně souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek (ledaže zákon nebo stanovy vyžadují vyšší počet hlasů). Zákon tedy již nestanoví případy, kdy vyžaduje vyšší kvóra pro přijetí některých usnesení, jak tomu bylo v případě zákona o vlastnictví bytů, který vyžadoval např. souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek při rozhodování o modernizaci, rekonstrukci, stavebních úpravách a opravách společných částí domu, jimiž se neměnilo vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných prostorech domu, dále o obsahu prohlášení vlastníka jednotek, schvalování změn stanov, rozúčtování cen služeb jednotlivým vlastníkům apod.
Společenství si nyní kvóra pro přijímání usnesení může nastavit dle vlastního uvážení, je vázáno pouze zákonnou minimální hranicí „většiny hlasů“ přítomných vlastníků jednotek. Tedy i ve vašem případě, pokud není ve stanovách výslovně stanoveno jinak, stačí nadpoloviční většina přítomných, nikoliv všech členů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.