Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem nájemce bytu již 13 let (2008-2021). Bydlím v pronajatém panelovém bytě, sama se 2 dětmi. "Panelák" má 13 pater a několik majitelů ruské národnosti. Od doby, kdy jsem se nastěhovala se toho změnilo dost. Výměna oken, balkonů, zateplení, nové vchodové dveře, zvonky, nové výtahy (os. + nákladní), nové stoupačky, nová elektrika na chodbách, aj.

Opravdu se starají, ale od počátku, co tu bydlím, mám problém s elektrikou v bytě. Některé zásuvky jiskřily, po zasunutí zástrčky od pračky do zásuvky vypadl jistič. V kuchyni nad linkou mám zaslepený 3 "krabice", které jsou tam od počátku, co tu bydlím. Předloni mi z nich samovolně začaly lítat jiskry, nad nimi byl ohořelý pruh. Pomohl mi známý vyučený El. , který dotáhl šroubky a asi 4 měsíce byl klid. Poté opět jiskření, ale to už jsem šla do kanceláře, kde sedí p. správcová. Asi po 2 měs. mi konečně poslali nějakou firmu, která opravila "čokoládou". Nyní jsem měnila světla a zásuvku. Musela jsem tedy vypnout jističe, ale po nahození opět hořelo. Nemusí náhodou podle EU být v panelácích nové elektrorozvody?

 

ODPOVĚĎ:
Nikde jsem nenašla žádnou směrnici EU, která by ukládala povinnost nových elektrorozvodů v panelových domech. Pokud jste v bytě v nájmu, měla byste věc důrazně řešit s majitelem bytu, neboť se jedná o situaci značně nebezpečnou jak pro Vás, tak pro všechny obyvatele panelového domu. Na zvážení je nechat si na stav elektřiny vypracovat znalecký posudek, kdy by znalec stav rozvodů zadokumentoval. Pak už se případně můžete o nápravu s majitelem i soudit. Problém je totiž mimo jiné i v tom, že v případě škody, pokud není na stav elektřiny revize, by pojišťovna ani neplnila v případě nějaké zásadní škody. Pokud jde o druhý dotaz ohledně úklidu v příloze, tak byste si měli jednoznačně písemně na schůzi vymezit, za co konkrétně platíte, když hradíte za úklid. Pokud hradíte obecně za úklid společných prostor, tak ten, kdo je za úklid placen a provádí ho, musí uklízet všechny společné prostory, tedy i okna na patře.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.