Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka samoživitelka, se 2 nezletilými dětmi, měla 3 roky pronajatý byt od družstva (JZD). Smlouva vždy na rok, čili na dobu určitou, kterou vždy pronajímatel prodloužil. Nyní smlouvu pronajímatel neprodloužil a má se do 2 měsíců vystěhovat i s dětmi. V místě bydliště má trvalý pobyt, ale nemá se vystěhovat kam.

Obec nemůže poskytnout náhradní bydlení. Jak řešit tuto situaci? Přeci nevystihuje pronajímatel matku se 2 malými nezletilými dětmi na ulici. Pronajímatel musel vědět, že matka s dětmi, které byt pronajímá, nebude mít kam jít, když jí smlouvu někdy neprodlouží. Samozřejmě děti chodí nedaleko do základní školy, což bude mít i nepříznivý vliv na jejich psychiku, pokud se přestěhují jinam, ale nemají kam, musely by změnit školu. Nájem vždy platí v čas, tudíž není dlužníkem. Určitě dá matku s dětma vystěhovat soudně, pokud se do lhůty neodstěhuje. Nového nájemníka nemá, ale byt chce pronajímat budoucímu uchazeči o práci v družstvě, takže jakákoliv dohoda s pronajímatelem nemožná.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je nájemní smlouva na dobu určitou, bohužel nájemce musí počítat s tím, že okamžikem ukončení smlouvy nájem zaniká. Pronajímatele nemůže nikdo nutit, aby smlouvu uzavíral nadále se stávajícím nájemcem. Jednoduše se jedná o byt, který je majetkem soukromé osoby a ta si se svým majetkem může nakládat dle vlastního uvážení. Může tedy i neuzavřít nájemní smlouvu na další období se stávajícím nájemcem. V této situaci samozřejmě chápu, že se může jevit, že jde o nelidské jednání ze strany pronajímatele, nicméně zákon nijak neporušuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.