Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v pronájmu v bytě, kterého pronajímatel je město. V tomto městském bytě není nainstalována společná anténa a nemám tak dle Zákona č. 127/2005 Sb. § 104 odst. 16 zajištěn příjem rozhlasového a televizního vysílání. Po komunikaci s majitelem by nebyl problém nainstalovat anténu (koaxiální kabel je vedený z bytu až na půdu, kde je ale ukončený a dále nezapojený), ale náklady bych musel hradit já, případně by se dle zájmu rozdělil mezi ostatní nájemce.

Je tento způsob oprávněný a naplňuje tak svým jednáním majitel podstatu zákona o umožnění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, nebo je majitel povinen nám do domu nainstalovat STA a zajistit její připojení k již existujícím domácím rozvodům? Dále také pokud bych musel anténu dělat na vlastní náklady, byla by poté v mém vlastnictví a mohl bych si ji při případném stěhování odmontovat a odnést? Děkuji, Filip.

 

ODPOVĚĎ:
Vlastník domu není povinen zřídit ani provozovat společnou televizní anténu, ovšem nájemce má právo na příjem všech programů, které lze technicky zajistit. Vlastník je tedy povinen nájemci příjem povolit a může k tomu stanovit přiměřené podmínky instalace vlastního zařízení. Pokud k instalaci vlastního zařízení dojde, můžete si ho samozřejmě zase při případném odstěhování odmontovat. Dovoluji si níže zaslat odkaz na stránky, kde jsem našla k otázce STA detailnější odpovědi a doporučuji tedy k nastudování: https://www.ctu.cz/sites/default/files/obsah/odpovedi_na_nejcastejsi_otazky_ss104_ver._6.pdf

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.