Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mému tátovi patří pozemek, na kterém se nachází komerční nemovitost a není nijak oplocený. Součástí nemovitosti je podchod, kudy chodí lidi k jeho nájemcům využívat jejich služby. Bohužel tu jsou i takoví lidi, kteří v podchodu bývají déle než by měli a k tomu zde ještě dělají nepořádek, v horším případě svými činy dokonce i snižují hodnotu nemovitosti mého táty.

Rozhodl se proto si nechat nainstalovat kamerový systém, aby je odradil od spáchání přestupku. Zatím to ale vypadá, že kamery nemají vůbec žádný vliv na chování těchto nepřizpůsobivých jedinců. O incidentech jsem již informoval městskou policii a vždy se mi dostala odpověď, že tyto lidi mohou pouze vykázat z pozemku. Jak by měl můj táta v tomto případě postupovat, aby zabránil dalším škodám na jeho majetku? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Miloš.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jednáním některé z těchto osob vzniká škoda na majetku, lze se domáhat její náhrady – využít lze i Vámi zmiňovaný kamerový systém pro dokázání, že škoda byla způsobena konkrétní osobou (kamerový systém je ovšem třeba provozovat v souladu se zákonem, zde doporučuji postupovat dle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů – www.uoou.cz).
Jinak doporučuji ke každému incidentu přivolávat policii a využívat možnosti vykázání z pozemku. V případě hluku v nočních hodinách (po 22:00) lze věc řešit i jako přestupek (opět tedy volat policii).
Jelikož je podchod a celý pozemek dlouhodobě přístupný komukoliv, není možné jej nyní jen tak oplotit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.