Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Setkali jste se ve své praxi se situací, že výbor SVJ odmítl poskytovat písemné informace o probíhající (nyní již ukončené) revitalizaci - zateplení bytového domu - konkrétně o cenách za materiál, pracovníky, odmítá ukázat vyúčtování za provedené služby, uzavřené smlouvy, odmítá reklamace provedených prací s tím, co bychom chtěli etc.

Ve stanovách máme informační povinnost zakotvenu, nicméně v praxi to nefunguje. Nyní skončila realizace zateplení za cca 22.000.000 Kč s přispěním dotace z IROP a náhle se objevila informace, že v průběhu realizace stavby vznikly vícenáklady v řádech milionů, o nichž nebyli vlastníci vůbec informováni. Nyní vzhledem ke koronaviru proběhne schůze per rollam, tedy nebude možná vypořádat připomínky a dotazy za účasti vlastníků. Máme podezření ze zneužití fin. prostředků SVJ, nicméně důkazy de facto krom odmítání komunikace a odmítání řešení reklamací provedených prací, nemáme žádné. Lze tyto informace nějak právně vymáhat? Lze nařídit nějaký audit? Je vůbec nějaká cesta v této situaci? Musí výbor SVJ neplánované náklady - vícepráce v řádech milionů! , jež "se objeví" v průběhu stavby, nechat odsouhlasit již v průběhu stavby společenstvím vlastníků nebo může toto provést až po skončení stavby schůzí per rollam? Bohužel struktura lidí v panelovém domě je taková, že většině lidí je to jedno (je zde hodně starých lidí, hodně bytů je pronajatých) a situace se společnými financemi je nezajímá. Děkuji. Jitka.

 

ODPOVĚĎ:
Postup vedení SVJ není v souladu se zákonem a může naznačovat, že skutečně někde dochází k úniku financí. Do účetnictví kompletně má právo každý nahlížet. Pokud je Vám bráněno, můžete se obrátit na Policii s podezřením na spáchání trestného činu, případně pokud jde o audit, tak byste se jeho nařízení museli také domáhat soudně. Vysoké náklady je vždy třeba odsouhlasit předem, nikoli dodatečně. Můžete pak vést k odpovědnosti vedení SVJ z titulu povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.