Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

V roce 2017 byla maminka informována, že se v rámci dědického řízení stala majitelkou ideální poloviny pozemku společně se svou sestrou. Nevíme kdy a jak se na tohle dědictví přišlo, když majitel pozemku zemřel již někdy v roce 1920 a babička - dcera majitele v roce 1989.

Má otázka zní, jestli je možná vymahatelnost za pacht - dříve obhospodařování pozemku za účelem, zemědělské výroby a to zpětně od doby kdy na pozemku oficiálně hospodaří nebo až od doby kdy je známé rozhodnutí soudu o dědictví? Současný obhospodařovatel nám napsal, že pozemky byly sceleny na základě dohod sousedních pozemků a kdo na výše uvedeném pozemku hospodaří před rokem 2004, kdy pozemky směnil s jiným "nájemcem" a neví kdo měl pozemek před tímto v nájmu. Děkuji Vám za odpověď. Tibor.

 

ODPOVĚĎ:
Nájem může dědic, který dědictví nabyl, požadovat od okamžiku úmrtí zůstavitele, neboť dědictví se nabývá ke dni smrti zůstavitele. Promlčecí lhůta je ale tříletá, takže fakticky nemůžete požadovat nájem déle, než tři roky zpětně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.