Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych požádala o radu ve věci pronájmu bytu. Pronajímám byt od 23.10.2019. Máme řádně sepsanou nájemní smlouvu. Cca dne 12.1.2020 mi nájemnice oznámila, že chce ukončit nájem ke dni 1.2.2020. Ve vlastnoručně nepodepsané výpovědí uvedla tyto důvody, které ji údajně opravňují k odchodu, aniž by respektovala výpovědní dobu nebo jakoukoliv jinou dohodu o ukončení nájmu.

Důvody pro výpověď nájmu cituji:
- rodinné problémy (na dotaz uvedla, že se její rodiče rozvádějí),
- nevhodné podmínky k nadále trvajícímu pobývání v tomto bytě, o kterých jsme nebyli informování (na dotaz uvedla, že v objektu teče tvrdá voda),
- netěsnící vchodové dveře, špatná voda, po které se ji osypala 2 měsíční dcera (bez jakéhokoliv důkazu) a také
- díky vodě se ji rozbila pračka (opět nemá žádné potvrzení o příčině rozbití),
- špatně udělaná podlaha, kde se na dvou místech rozestoupili panely (max do 1 cm),
- rozbitá dvířka u sprchového koutu.
Z těchto důvodu prý nejde nadále byt užívat a že ohrožuje život dcery. Jelikož má uhradit nájem za únor ke 20.1.2020 a povinnost zjevně nesplní (píšu s předstihem) jelikož mi oznámila, že platit nehodlá, když už v únoru tu nebude, co mohu dělat. Dohodu postavenou, že ji pustím od 1.2.2020 po uhrazení nájmu na únor a vyúčtování energii po odchodu (samosebou po jejích úhradě) plus si nechám kauci (kauce byla ve výši jednoho nájemného), odmítla. Zdělila mi, že kauce mi postačí a že maximálně uhradí energie, ale jen pokud nebudou vysoké. Nemám tušení ani jak mohu s touto paní sepsat nějaké ukončení nájemní smlouvy, nebo předávací protokol, když se mnou takto jedná. Plus nevím, jestli vůbec mohu už v tuto chvíli hledat náhradníka do pronájmu, když nevím od kdy mohu byt přislíbit anebo kdy se do něj reálně dostanu (pokud nebudeme mít řádně ukončený nájem)? Mám také vážné obavy o stav zanechaného bytu, jelikož ji nechci vyhovět. Co mám dělat a jak mohu postupovat? Předem děkuji za radu. Anita.

ODPOVĚĎ:
Podle § 2287 Občanského zákoníku "Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval." Pokud máte tedy uzavřenu nájemní smlouvu na dobu určitou, výpověď může být podána jen ze závažného důvodu, kterým rozhodně ani jeden důvod, který nájemnice uvádí, není. Pokud se tedy rozumně nedohodnete, jste oprávněni po ní požadovat nájem až do uplynutí doby určité stanovené ve smlouvě. Tedy doporučuji nájemnici sdělit, že její výpověď neakceptujete a pokračujete v nájmu do ukončení smlouvy - dlužný nájem za celé období byste vymohla i soudně. Nabídněte jí i dohodu, jak byste si to představovala Vy a pokud na ni nepřistoupí, obraťte se posléze na advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz a sepište žalobu o zaplacení dluhu na nájmu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.