Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem OSVČ. Mám prodejnu s textilem. Činnost provozuji v pronajaté provozovně. Pronajímatelka mi 2016-2019 zvyšuje nájemné o inflaci. Jedná se o platbu za čistý nájem. Elektrickou energii a topení si platím sama. Mám svůj elektroměr. Má na zvyšování nájemného o inflaci nárok. Jsem na této provozovně 10 roků (2009-2019).

Za tuto dobu nedošlo z její strany k žádné renovaci nebo opravě. V nájemní smlouvě žádnou doložku o zvyšování nájemného o inflaci nemáme. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Venuše.

 

ODPOVĚĎ:
Z ust. § 2249 NOZ ve zkratce vyplývá, že pokud si strany ve smlouvě výslovně neujednají zvyšování nájmu, což Vy uvádíte, že ve smlouvě ujednáno nemáte, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. Souhlasí-li nájemce s návrhem na zvýšení nájemného, zaplatí počínaje třetím kalendářním měsícem po dojití návrhu zvýšené nájemné, jak bylo navrženo. Nesdělí-li nájemce v písemné formě pronajímateli do dvou měsíců od dojití návrhu, že se zvýšením nájemného souhlasí, má pronajímatel právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby výši nájemného určil soud. Z uvedeného tedy vyplývá, že tím, že nájemné zvýšené o inflaci hradíte, s ním vyslovujete souhlas. Hradit ho ale při dalším zvýšení nemusíte a v takovém případě by se pronajímatelka musela obrátit na soud, aby výši nájemného určil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.