Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastník bytové jednotky ve společenství vlastníků bytových jednotek SVJ zakoupil byt s poškozenou skleněnou tabulí lodžie (dle jeho slov). Kdo bude hradit výměnu skleněné tabule, když v prohlášení vlastníka máme uvedeno, že lodžie je společné vlastnictví domu (plášť domu) a slouží k užívání výhradně vlastníkovi bytu?

Na druhou stranu máme také v domovním řádu uvedeno, že kdo poškodí společný majetek, tak by měl zjednat nápravu. Jak se postavit k situaci, kdyby vlastník tvrdil, že tabule praskla sama a bude požadovat výměnu po společenství? Předpokládám, že vlastník výměnu nebude chtít hradit z vlastního a určitě nebude škodu vymáhat soudní cestou po předchozím majiteli. Společenství také nebude vymáhat škodu soudní cestou po předchozím majiteli, protože nemá jak dokázat, od kdy je na lodžii problém, byt je prodaný již řadu let. Děkuji. Lýdie.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je lodžie společným majetkem, mělo by její opravu hradit SVJ. Pokud byste se nedohodli, pak by se jednalo o právně složitou záležitost, neboť by se muselo prokazovat, kdo škodu způsobil a jak. Nový vlastník by měl mít zmínku o prasklém skle v kupní smlouvě, pokud nemá, pak je to spíše důkaz svědčící o tom, že sklo prasklé nebylo, neboť se jedná o natolik zásadní závadu, že by měla být ve smlouvě uvedena. Doporučuji se s vlastníkem dohodnout, např. na nějaké spoluúčasti, neboť v případě, že se nedohodnete a bude rozhodovat soud, bude soudní řešení dražší než samotná výměna skla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.