Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

Jsem majitel bytu, v bytě bude se mnou bydlet jiná osoba, se kterou sepíšu nájemní smlouvu. Další osoba bude platit nájemné. Smlouvu mám připravit podle paragrafu 2201 nebo 2235 občanského zákoníku? Osoba má trvalý pobyt v jiném městě než byt, který budem sdílet a nebude měnit trvalé bydliště.

Osoba bude využívat byt pouze do 10 dnů v měsíci. Pro upřesnění, osoba dojíždí za přítelem, u kterého zatím nechce bydlet. Pokud by se využil paragraf 2201 mohu požadovat kauci/jistotu? Myslím, že ne, ale rád bych se ujistil. Zcela obecně, lze připsat kauci (vrátnou zalohu, ze které bude čerpáno při způsobení škody, neplacení najemného atd.) k jakékoliv smlouvě, pokud na to obě strany přistoupí? Mockrát děkuji, René.

 

ODPOVĚĎ:
Pro nájem bytu užíváte ustanovení § 2235 a násl. Kauci můžete požadovat kdykoliv, občanské právo je postaveno na zásadě smluvní svobody, takže pokud si sjednáte něco, s čím druhá strana souhlasí a rozumí tomu, je to platné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.