Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám přechodné bydliště v malém domku, do kterého se chci brzy nastěhovat. Sousedi si pořídili 5 vlčáků. Denně jde od nich hluk v podobě štěkotu, vytí a kňučení (cca 2 - 3 hodiny denně). Jaké právní kroky mohu využít, pokud se s nimi nedomluvím na nápravě. Děkuji a přeji hezký den Václav.

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník stanovuje:
Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat.
Lze tak s odkazem na výše uvedené u civilního soudu žádat, aby soused přijal taková opatření, abyste nebyli takto obtěžování hlukem.
Můžete se také zkusit obrátit na Státní veterinární správu, aby prošetřila, zda chov psů splňuje zákonem stanovené požadavky. Pokud by se ukázalo, že nikoliv, může tato instituce chov zakázat.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.