Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Bydlím v nájmu od 07/2015 a 11/2018 se rozbil plynový kotel (byl cca 16 let starý; servis jsem na něm prováděla pravidelně každý rok). Majitel souhlasil s výměnou kotle a za týden ho vyměnili za nový včetně vyvložkování komínu. Řemeslníci odešli, my začali topit a vše bylo ok.

Uplynulo půl roku a přišlo vyúčtování služeb za rok 2018 a byl tam nedoplatek. Začala jsem se pídit proč a dozvěděla jsem se, že nám byl údajně někdy v lednu 2019 hozen do schránky změnový list (který tam ale nebyl), kterým mi zvyšují nájem o 1.415 Kč měsíčně za provedenou výměnu kotle. Nájem nám byl letos (2019) už zvýšen od 1.1.2019 dopisem ze září 2018 o 1.000 Kč na 10.219 Kč (bez záloh na služby). Nově je jejich argumentem i to, že trvale zvýšili hodnotu bydlení. Můj dotaz zní, může mi majitel promítnout takto do nájmu výměnu kotle v nájemním bytě, když to nespadá do drobných oprav a v nájemní smlouvě není žádná jiná zmínka? Případně stačí to, že jsem mu napsala, že s tím nesouhlasím? Mohu se nějak jinak bránit? Předpokládám, že když je dluh už 11.320 Kč, začnou se částky domáhat soudní cestou. Předem moc děkuji za odpověď, Mariana.

 

ODPOVĚĎ:

Pokud nebude mít pronajímatel doklad o tom, že jste informaci o zvýšení nájmu převzala, těžko prokáže, kdy a zda jste se o zvýšení dozvěděla. Za situace, kdy pronajímatel zašle zvýšení nájmu, může nájemce reagovat tak, že zvýšený nájem neuhradí a pak se musí pronajímatel domáhat u soudu určení, že zvýšení nájmu je po právu. Pokud tedy na nájmu začne vznikat dluh a pronajímatel ho zažaluje, nebude ve sporu úspěšný, neboť nejen že neprokáže, že jste se o zvýšení dozvěděla, ale tím, že jste vyšší nájem neuhradila, jste projevila, že se zvýšením nesouhlasíte a on má povinnost se nejprve soudit o určení výše nájmu a teprve posléze žalovat dluh. Oprava kotle se sice může do výše nájmu promítnout, nicméně i zde je třeba respektovat zákon a v případě zvýšení postupovat jak popsáno výše - podle zákona.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.