Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás jako správce nemovitostí. V mnoha případech se nám opakuje stejný problém, uvedu jeden demonstrativní.
1) Občanský zákoník č. 89/2012 Sb. , § 1177, odst. 2 říká: "Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce."


2) Zákon o službách č. 67/2013 Sb. , § 2, písm. g) říká: "osobami rozhodnými pro rozúčtování služeb 1. nájemce bytu a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v bytě po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období, ..."
3) 1) Občanský zákoník č. 89/2012 Sb. , § 605 říká: " (1) Lhůta nebo doba určená podle dnů počíná dnem, který následuje po skutečnosti rozhodné pro její počátek.
(2) Konec lhůty nebo doby určené podle týdnů, měsíců nebo let připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, na který připadá skutečnost, od níž se lhůta nebo doba počítá. Není-li takový den v posledním měsíci, připadne konec lhůty nebo doby na poslední den měsíce.
V bytě bydlí matka s nezletilým dítětem, které má ve střídavé péči s otcem a dítě je v bytě cca 5 dnů po sobě a následně cca 2 dny je u otce, tedy v bytě není.
Otázka č. 1 ve vztahu k § 1177 Občanského zákoníku. Je matka povinna dítě hlásit jako osobu, která má v bytě domácnost nebo zde podle § 605 nemá domácnost ani 1 měsíc v roce? Zdá se mi, že podmínka § 605 není vůbec nikdy splněna.
Otázka č. 2 ve vztahu k § 2 Zákona o službách. Je dítě osobou rozhodnou pro rozúčtování služeb? Zákon o službách počítání lhůty nedefinuje. Předpokládáme tedy počítání lhůty shodné s Občanským zákoníkem a pak by podmínka dle § 605 možná opět nebyla nikdy splněna.
Zodpovězení těchto otázek je velmi zásadní, jelikož může významným způsobem ovlivnit vyúčtování služeb všech vlastníků v dotyčném domě, tudíž chyba zde není přípustná. Děkuji, SVJ.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
zásadní je především fakt, že střídavá péče je péčí rovnoměrnou, tedy nemělo by docházet ke střídání v poměru 5 dní a dva dny. Pokud k tomu takto dochází a dítě je ve větší míře u matky, má v tomto bytě domácnost a mělo by být hlášeno jako osoba rozhodná pro rozúčtování služeb. Z podstaty střídavé výchovy vyplývá, že dítě má dvě domácnosti a rodiče hradí náklady dítěte rovnoměrně. Není možné, aby kvůli této formě péče dítě nehradilo náklady na služby nikde, naopak by za něj měli hradit rodiče v obou domácnostech. Dítě je osobou rozhodnou pro rozúčtování služeb a je třeba s ní počítat jako s dalším členem domácnosti, který služby hradí.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv počtu osob v domácnosti na rozúčtování služeb v SVJ
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.