Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat na možnost náhrady škody na stroji a vybavení provozovny umístěném v pronajaté budově. K poškození/znehodnocení došlo tím, že vítr odfoukl krytinu střechy budovy a o pár dní později při dešti voda prokapávala na stroj a vybavení v hale. Zajímá mě, zda máme (firma) možnost nárokovat náhradu škody po majiteli budovy nebo případně majitel po pojišťovně?

Majitel už se dotazoval pojišťovny a ta řekla, že bude hradit jen opravu budovy a majitel se také vyslovil, že škodu platit nebude. O stavu budovy po vichřici mu bylo ihned informováno.
Osobně se domnívám, že náhradu škody by měl hradit majitel budovy, jelikož nezajistil, aby nedošlo k poškození stroje a vybavení provozovny skrze narušenou střechu.
Každopádně si tímto vůbec nejsem jistý a ptám se odborníků. V příloze přikládám nájemní smlouvu. Děkuji, Jiří

 

ODPOVĚĎ:
Škoda na strojích a vybavení provozovny by měla být hrazena z pojištění, které jste si měli sjednat vy na věci vnesené do budovy. Pokud má majitel sjednáno pojištění domu, pak se toto většinou (je třeba shlédnout pojistnou smlouvu) vztahuje jen na škody na nemovitosti, nikoliv na věcech vnesených. Tyto si musí pojistit jejich vlastník. Navíc dle Vaší zaslané smlouvy - čl. 4.10. jste si sjednali, že za škody na věcech nájemce odpovídá. Proto nemůžete po pronajímateli bohužel uplatňovat žádnou škodu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náhrada škody při zničení zboží, materiálu poškozením krytiny větrem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.