Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chceme zabránit podpisu nevýhodné smlouvy na základě zmatečního výběrového řízeí, tedy VŘ. Jedná se o hlasování per rollam obálkovou metodou, které proběhlo v našem bytovém družstvu. Připouští tato forma hlasování zastupování plnou mocí? Musí být prokazatelně doloženo doručení obálky všem členům družstva - např. i těm, kteří aktuálně bydlí v zahraničí? Může se v jednom hlasování vyjadřovat pouze k jednomu, nebo i k vícero ustanovením?

A je přípustné hlasovat per rollam o stejných ustanoveních jako byla hlasovaná na řádné členské schůzi, která byla usnášeníschopná a kde hlasování bylo nerozhodné a to bez jakékoliv další diskuse?
Děkuji. Simona

 

ODPOVĚĎ:
Obecně k Vašim dotazům zákon odpovědi nedává. Vše musí být upraveno ve stanovách. Jedině snad § 1212 Občanského zákoníku uvádí, že "K platnosti hlasování se vyžaduje vyjádření vlastníka jednotky s uvedením dne, měsíce a roku, kdy bylo učiněno, podepsané vlastní rukou na listině obsahující plné znění návrhu rozhodnutí." Z uvedeného je patrné, že plná moc by v daném případě neměla být připuštěna.
Typickou nevýhodou hlasování mimo shromáždění je zejména nemožnost projednat věc za přítomnosti členů spolku, diskutovat o možnostech řešení apod. Výstupem tak může být rozhodnutí, které nezohledňuje názory části členů nebo jiné důležité skutečnosti. Z tohoto důvodu stojí za to způsob zakotvení hlasování per rollam, ale také situace, kdy bude skutečně využito, řádně promyslet. Jelikož zákon Vámi uvedené možnosti výslovně nezakazuje, je třeba se řídit stanovami. Pokud ani ty nic takového nezakazují, pak jsou Vámi uvedené postupy přípustné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.