Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím ve starém přízemním družstevním bytě. Ve společných prostorech dva z nájemníků panelového domu stále zavírali ventil u topení a podchlazovali tím nejen tyto prostory, ale i můj byt. V bytě se mi začala tvořit plíseň a bylo v něm chladněji (i když jsem stále měla zapnuté ventily radiátorů na stupeň 5).

Jelikož zmiňovaní nájemníci nenechali vysvětlit, že tím zbytečně vzrůstají náklady na vytápění i ostatních nájemníků, rozhodlo se vedení družstva umístit na radiátory plomby (nastaven stupeň 2), aby se udržovala stálá teplota. Nyní proti tomu protestují.
Jak se můžeme bránit? Je možné např. podat trestné oznámení na úmyslné podchlazování prostor a snižování tak komfortu nájemníků? Hrozí jim nějaká sankce či pokuta?
Děkuji, Vanda

 

ODPOVĚĎ:
Trestním oznámením věc nevyřešíte, neboť o trestný čin se nejedná.

Můžete ale na tyto osoby podat občanskoprávní žalobu na náhradu škody. Postup by měl být takový, že byste si měli nechat na stav bytu zpracovat znalecký posudek, který by zdokumentoval stav bytu a důvody, pro které se plíseň tvoří a následně požadovat po nájemnících náhradu škody, jejíž výši by měl znalecký posudek také ocenit. Hrozilo by jim tedy, že by vám museli hradit nemalé peníze.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Umístění plomby na termostatu radiátoru topení v bytě - jak se může nájemník bránit rozhodnutí družstva o trvalém nastavení termostatu na stupeň 2?
  • Žaloba na náhradu škody způsobená netopením v bytě, nevytápěním bytu sousedy s nutností přetápění poškozeným
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.