Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem byt. Kupní smlouva byla podepsána 23.4.2018, v ten samý den jsem převzal byt podle předávacího protokolu. Vklad do katastru proběhl 22.6.2018 s právními účinky ke dni 31.5.2018. Dříve k vkladu nemohlo dojít, protože byl byt v zástavě u banky (po bývalé majitelce). Nyní mi přišlo vyúčtování od SVJ. SVJ po mě požaduje doplatek za měsíce květen a červen.

Chápu, že musím zaplatit vodu kterou jsem spotřeboval ode dne předání. Ale domnívám se, že ostatní poplatky spojené s bytem po mě může SVJ požadovat až od měsíce červen, popř. + jeden den z května. Bylo mi řečeno, že ikdyby SVJ postupovalo podle data v katastru, tak bych musel stejně zaplatit za květen, protože by na mě přešel nově vzniklý dluh za poplatky bývalé majitelky. Dočetl jsem se, že je možné aby SVJ vyžadovalo uhrazení dluhu přímo po bývalé majitelce, ikdyž podle zákona by dluh přešel na mě. Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Za všechny poplatky jste odpovědný až od okamžiku, kdy jste vlastníkem nemovitosti. V opačném případě by mohlo dojít na straně SVJ k bezdůvodnému obohacení, neboť SVJ by klidně mohlo poplatky požadovat i po předchozím vlastníkovi. Vy jste odpovědný až za dluhy vzniklé od ode, kdy jste se stal vlastníkem nemovitosti, tedy od data 31.5.2018, tedy ode dne účinků vkladu. Pokud je po Vás požadována jakákoliv částka, která vznikla za předchozí období, odmítněte její úhradu a odkažte na předchozího vlastníka.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpovědnost nového majitele bytu za dluhy původního majitele vůči SVJ - kdo musí zaplatit dluh do fondu SVJ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.