Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nechala u sebe v nemovitosti ně nějakou dobu bydlet známé a ti si objednali bez mého vědomí zřízení internetu, což by mi ani tak nevadilo, kdyby mi montér, který přijel neprovrtal plastové okno a nepřibil hřebíky do fasády, čím mi to vše zničil. Firmě instalující internet do mého nájemního bytu jsem hned volala, jak si mohli bez souhlasu majitele něco takového dovolit, ale oni si trvají na svém, že měli objednávku od těch cizích lidí, že nepotřebují souhlas majitele.

Já si ale myslím, že potřebují souhlas se vstupem a s montáží. Přece není možné, aby kdokoli kdekoli zavolal, že chce někde něco namontovat a přijela firma a montovala na cizí nemovitost svoje zařízení. To bych jim mohla ještě naúčtovat pronájem své plochy na jejich zařízení. Jaký máte prosím na to názor?
A druhou radu buch potřebovala ještě ohledně majetku. Manžel se chce rozvádět, protože spolu nežijeme a já jsem teď začala žít s přítelem. Manžel tvrdí, že kdybych se nerozvedla, má přítel po ročním společném soužití nárok na můj majetek. Je to prosím pravda?
Děkuji, Dana

 

ODPOVĚĎ:
Montážní firma neprověřuje otázku vlastnictví a mnohdy to ani nemá jak zjistit. Vy byste měla všechnu škodu uplatňovat po nájemnících, tedy po Vašich známých, kteří se chovali v rozporu s právy a povinnostmi nájemců.

Pokud jde o druhou část dotazu, tak manžel nemá pravdu, po ročním soužití přítel právo na Váš majetek nemá. Jediný případ, kdy by měl právo na majetek, je v případě dědění. Pokud byste zemřela, měl by přítel právo dědit Váš majetek jako osoba spolužijící, která s Vámi bydlela aspoň rok před smrtí ve společné domácnosti. Mohl by ale dědit pouze v případě, že byste neměla děti. Pokud byste neměla děti, pak by přítel dědil rovným dílem s Vašimi rodiči a manželem, pokud by nebyl manžel, tak jen s rodiči.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Právo nájemníka nainstalovat si internet do bytu vč. kabelů, kabeláže a antény na stěnu domu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.