Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s problémem ohledně sousedského soužití. Bydlím v bytě (osobní vlastnictví - společenství vlastníků bytových jednotek SVJ) a každodenně musím snášet večer a v noci zakouřený byt, jelikož sousedé v nižších patrech kouří večer na balkóně a i v noci (ostatně i třískání balkónových dveří člověka vzbudí), takže mne i děti budí cigaretový kouř.

Několik lidí z baráku řeší stejný problém a nevíme, jak se bránit. Domlouvat můžeme jak chceme, oni si ve svém bytě prý mohou dělat, co chtějí. Nemohu večer a v noci mít otevřené okno, je to šílené jakmile se oteplí a je třeba větrat. Jako SVJ máme v domovním řádu zakotvený zákaz kouření ve všech společných prostorech. Jsme zoufalí, máme vůbec šanci se nějak bránit? Přece nemohou kuřáci omezovat náš osobní komfort ve vlastním bytě a ničit zdraví naše a i dětí pasivním kouřením. Děkuji, Regina.

ODPOVĚĎ:
Proti vniku kouře do vašeho bytu se můžete pokusit bránit prostřednictvím správního (přestupkového) řízení, či řízení občansko-právního.
V prvém případě můžete podat stížnost na místě příslušný obecní úřad, v níž uvedete, že soused hrubě porušuje zásady občanského soužití a podrobně popíšete jeho závadové chování (včetně třískání dveří).
Ve druhém případě se pak můžete bránit podáním tzv. sousedské žaloby na zákaz imisí dle ust. § 1013 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, neboť nikdo nesmí obtěžovat jiné vlastníky imisemi (tj. i zápachem, kouřem a hlukem) „nad míru přiměřenou místním poměrům“. Žalovaným by pak byla osoba, která na balkoně kouří. Vzhledem k zákonné formulaci „nad míru přiměřenou místním poměrům“ však nejsou šance na úspěch takové žaloby zaručeny.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se bránit při obtěžování kouřem z cigaret v bytovce, bytovém domě - stížnost na obecní úřad nebo žaloba k soudu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.