Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním byt v bytovém domě spravovaném SVJ. 2014 jsem otěhotněla, v tu dobu se pod nás nastěhovali nájemníci, kteří mě a mého syna již 4 roky dusí chemickými výpary a kouřem. Nadměrně používají Savo či chlor, spreje na toaletu, prací prostředky, silně kouří. Výpary a kouř jdou šachtou, máme je v celém bytě.

Nemůžeme otevřít okno, neboť jdou i balkonem. Výpary nás štípou v krku. Syna nemohu někdy koupat, neboť koupelna je plná chloru. Větráky pouštíme často. Výbor má povinnost chránit vlastníky bytu, ale jen se nám vysmívá a tvrdí - jako jediní, že nic necítí. Na střeše chybí hlavní odtah, který by nejhorší pachy odvedl ven. Jsme neustále nemocní. Výboru SVJ platíme za jejich služby, ale nic nedělají. Jak mohu tuto situaci řešit? Jak donutit Výbor SVJ, aby se tím začal zabývat? Jsou povinni zařídit hlavní odtah na střeše? Volala jsem i na Městský Úřad Prahy 5, ale tam mi pán drze sdělil, že se tím nehodlá zabývat, proto chci nejdříve zkusit vyřešit problém s Výborem. Majitelku problém též nezajímá. Děkuji, Eva.

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o chybějící hlavní odtah, pak je jeho instalace samozřejmě záležitostí SVJ. Doporučuji Vám obrátit se nejprve na příslušnou krajskou hygienickou stanici, která by měla zhodnotit dopad vzlínajících výparů od sousedů na vaše zdraví, dále na příslušný stavební odbor s žádostí o posouzení současné míry odvětrávání a potřeby instalovat hlavní odtah, pokud tedy již povinnost jeho instalace nevyplývá ze stavební dokumentace k domu. Dále požadujte projednání instalace hlavního odtahu na následující schůzi SVJ.
Věc však můžete řešit i soukromoprávní cestou přímo se sousedy, kteří Vás pachem obtěžují. Doporučuji Vám zaslat majitelům onoho bytu písemnou výzvu (od níž si ponechejte doručenku či si nechte podepsat převzetí na druhém výtisku), aby byla zjednána náprava s tím, že nestane-li se tak, požádáte o pomoc soud. Tato výzva pak také poslouží jako důkaz u případného soudního sporu, že jste se situaci snažila řešit smírně. Nejvhodnější by bylo podat tzv. negatorní (zápůrčí) žalobu, v níž je nutné přesně specifikovat, jakého konkrétního jednání se má rušivý vlastník bytu zdržet. Bez pomoci advokáta se však patrně neobejdete.
Máte také možnost podat tzv. žalobu na ochranu osobnosti, neboť občanský zákoník v ustanovení   § 81 zakotvuje, že každá fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména „života a důstojnosti člověka, zdraví a práva žít v  zdravém životním prostředí, vážnosti, cti, soukromí a jeho projevů osobní povahy."  Nadměrným pachem je tak zasahováno do práva na ochranu zdraví, práva na ochranu soukromí a práva na ochranu příznivého životního prostředí, které jsou dílčími složkami práva na ochranu osobnosti. Pro úspěch žaloby není nutné, aby již došlo k  poškození zdraví osoby, která je nadměrnému hluku vystavena. K výhře nad sousedy tak postačí, pokud pach je takové intenzity, že v jeho důsledku hrozí poškození zdraví, ale k samotnému poškození ještě nedošlo.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ventilace v bytovém domě bez hlavního odtahu na střeše - jak donutit SVJ, aby odtah nechalo udělat? (obtěžování splodinami od sousedů)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.