Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám byt v osobním vlastnictví, tedy OV. Byt je součástí společenství vlastníku bytových jednotek, tedy SVJ. Bohužel mi život otravují kouřící sousedé, kteří kouří na balkonech ve večerních a nočních hodinách (přičemž třískají balkonovými dveřmi tak, že mne vzbudí), kdy se mi při otevřeném balkónu či ventilačce valí kouř přímo do ložnice, kde spím a do dětského pokoje, kde spí děti.

Bohužel jsem již bezradná, jelikož domlouvat jim je jako házet hrách o stěnu. Je nás víc, co si stěžujeme na obtěžování tohoto rázu. V domovním řádu máme zákaz kouření ve společných prostorách, tak i na balkónech či oknech bytů. Bohužel těmto lidem je to fakt jedno, jelikož neznáme způsob, jak je postihnout, tak jsme nuceni snášet tohoto chování sousedů a v případech (v parném létě nebo když má člověk nemocné děti např. s laryngitidou je třeba studený čerstvý vzduch), kdy se větrat musí, je to opravdu šílené. Za radu předem moc děkuji. Děkuji, Anežka.

ODPOVĚĎ:
Proti vniku kouře do vašeho bytu se můžete pokusit bránit prostřednictvím správního (přestupkového) řízení, či řízení občansko-právního.
V prvém případě můžete podat stížnost na místě příslušný obecní úřad, v níž uvedete, že soused hrubě porušuje zásady občanského soužití a podrobně popíšete jeho závadové chování (včetně třískání dveří).
Ve druhém případě se pak můžete bránit podáním tzv. sousedské žaloby na zákaz imisí dle ust. § 1013 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, neboť nikdo nesmí obtěžovat jiné vlastníky imisemi (tj. i zápachem, kouřem a hlukem) „nad míru přiměřenou místním poměrům“. Žalovaným by pak byla osoba, která na balkoně kouří. Vzhledem k zákonné formulaci „nad míru přiměřenou místním poměrům“ však nejsou šance na úspěch takové žaloby zaručeny.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Žaloba proti obtěžováním kouřem z cigaret přes balkon a okenní ventilaci nekuřáka
  • Jak se domáhat zanechání obtěžování od sousedů - kouření na balkoně, kouř vniká do bytu nekuřáka
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.