Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 4 lety jsem chtěla zakoupit zboží za 30.000,- Kč. Jelikož prodejce dodání zboží stále prodlužoval, při osobním jednání jsem objednávku zrušila a hned na pokladně mi vyplatili peníze, které jsem předběžně zaplatila. Zboží jsem zakoupila jinde. Nevím, za jak dlouho, možná za měsíc mi přišlo na účet dalších 30.000,-Kč.

Mezitím nastaly nějaké složitější životní situace, tedy jsem peníze na účtě neřešila. Leč jsem očekávala, že když někdo vyplatí peníze dvakrát, tak se co nejdříve o ně přihlásí. Nikdo se však nehlásil. A nyní po uplynutí 4let mi doporučeným dopisem bylo oznámeno, že došlo ke dvojí výplatě a výzvě k vrácení. Mají právo je po tak dlouhé době na mě vymáhat? Zrejmě bych si musela nyní vzít půjčku. Můžou mě dát k soudu? Myslím, není nějaká promlčecí doba? Osobně v zaměstnání jsem proti takovým chybám pojištěná. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Právo na vydání bezdůvodného obohacení (částka, kterou jste obdržela navíc) není promlčené, protože vzhledem k tomu, že se jedná o úmyslné bezdůvodné obohacení (věděla jste, že peníze Vám nepatří a přesto jste si je ponechala) je promlčecí doba desetiletá. Doporučuji částku vrátit, jelikož by mohla být soudem úspěšně vymáhána i se soudními náklady.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.