Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel měl stavební spoření na své rodné číslo i jméno. Před 18. rokem spoření manželovi rodiče vybrali a poté za něj ještě se spořením manželovy sestry koupili nemovitost, kterou slíbili svým dětem. Nemovitost je napsaná na manželovi rodiče. Tchýně s tchánem řekli že manžel nemá nárok ani na spoření ani na polovinu nemovitosti.

Dceři platili praxi ve Francii, nyní tam již žije i si vydělává. Sestře dávali ,,kapesné,, které si dávala také na spoření. Manžela v ničem nikdy nepodpořili o kapesném si mohl nechat zdát. Spoření založili a platili manželovi prarodiče bohužel dědeček již zemřel. Manželovi rodiče mají celkem 4 nemovitosti ale dle jejich názoru nemá manžel(potažmo já a náš syn 3,5 roku) na nic právo. My žijeme z 1 platu, dům máme na hypotéku, skončila mi rodičovská dovolená a nemůžu sehnat práci, i když se snažím. Hrozí nám exekuce ale manželovi rodiče nám odmítají jakkoliv pomoci, neboť sami mají málo. V 1 nemovitosti žijí ostatní 3 nemovitosti pronajímají. Tato situace trvá již 9 roků. Moje matka zemřela a otec je starý, spíše podporujeme z toho minima co máme ještě jeho. Jsem zoufalá. Děkuji, Pavla

ODPOVĚĎ:
Váš manžel nemá na majetek svých rodičů za jejich života právní nárok, tudíž o svém majetku si jeho rodiče rozhodují svobodně a bez ohledu na své děti a jejich potřeby.
Na Vámi uvedené spoření má Váš manžel sice právní nárok a může požadovat po svých rodičích vrácení této částky. Nicméně právo na vydání bezdůvodného obohacení se promlčuje ve tříleté promlčecí době od okamžiku zjištění, že k bezdůvodnému obohacení došlo a kdo jej způsobil (max. v desetileté promlčecí době od objektivního vzniku bezdůvodného obohacení – tedy od doby, kdy rodiče investovali do vlastního domu ze spoření na jméno syna), takže v tomto směru záleží na době, která je od jednotlivých okamžiků rozhodných pro nárok na bezdůvodné obohacení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.