Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V r.2004 jsme si s manželem jako důchodci koupili v malé vesnici chalupu s oploceným pozemkem. Starý zničený plot jsme ve stejných hranicích, doložených historickými fotografiemi z císařství, nahradili novým (výměnu jsme hlásili OÚ). V loňském roce nám zástupce starosty sdělil, že za plotem neoprávněně užíváme část obecního pozemku (cca 100 m2). Žádali jsme o odkup (což nebylo schváleno) nebo o nájemní smlouvu (zatím bezvýsledně). Existuje nějaké schůdné řešení? Děkujeme, Marie


ODPOVĚĎ
Pokud je majitelem pozemku obec, má právo se svým majetkem naložit jakkoli. Nemá povinnost Vám část pozemku odprodat, nebo pronajmout. Pokud situaci nevyřešíte ihned, může po Vás obec požadovat vydání bezdůvodného obohacení, které jste užíváním jejich pozemku získali ve výši nájemného v obvyklé výši. Pokud se tedy s obcí nedohodnete, raději co nejdříve přesuňte oplocení na hranici Vašeho pozemku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.