Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Stavební firma nedokončila dům do termínu daného ve smlouvě resp. k předání domu mě vyzvala, ale dům nebyl řádně dokončen, a tudíž připraven k předání (k předávce nedošlo, nebyl ani sepsán předávací protokol, pouze byl proveden zápis do stavebního deníku o zahájení přejímacího řízení a proveden soupis vad a nedodělků). Na domě nyní probíhají práce (odstraňování vad a nedodělků) a v této souvislosti se na Vás obracím s prosbou o radu ohledně následujícího:

1. Stavební firma odmítla opět navézt mobilní toaletu a dělníci tedy používají nové vybavení v mém domě, přestože jsem firmu několikrát upozornila, že si to nepřeji. Udává nějaká vyhláška či zákon povinnost stavebním firmám zajistit si svou toaletu?
2. Nyní dochází k rozsáhlým opravám i uvnitř domu, dělníci se samozřejmě pohybují po nově položených podlahách a hrozí jejich poničení. Mám právo požadovat slevu z ceny díla?
3. Tím, že byla provedena i chybná elektroinstalace, musí dojít k dodatečnému přemístění kabelů venkovních světel = zásahu do již dokončené fasády včetně zateplení. Mám právo požadovat slevu z ceny díla? (Sice mám zaplacenou novostavbu, ale budu se stěhovat do opakovaně opravovaného domu).
Děkuji, Naďa

ODPOVĚĎ:
Povinnost zajistit dělníkům toaletu v zákoně specifikována není, avšak nikdo nemůže užívat Váš majetek bez Vašeho souhlasu. Dělníci se mohou v domě pohybovat, avšak užívat Váš dům nesmí. Pokud ho budou užívat i nadále, můžete požadovat vydání bezdůvodného obohacení. To lze požadovat soudně, pokud domluva nebude možná.

Slevu z ceny díla požadovat můžete, pokud k poškození skutečně dojde. Takovéto poškození řádně zdokumentujte, a pokud možno přizvěte si k tomu dalšího svědka. Pokud stavební firma nebude chtít takové poškození opravit, nebo poskytnout slevu, budete se muset bránit soudně, a k tomu jsou nezbytné dostatečné důkazy na podporu Vašich tvrzení.

V případě zásahů do venkovní fasády, můžete požadovat slevu, pokud dojde k faktickému nebo estetickému znehodnocení domu. Pokud se tak nestane, je málo pravděpodobné, že byste s tímto požadavkem mohla u soudu uspět.
Je však jisté, že zdržením stavby, a následnými opravami se Vám značně znepříjemnilo bydlení,
můžete tedy požadovat jisté prostředky za tyto, stavební firmou, způsobené nepříjemnosti
.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.