Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se Vás zeptat ohledně vypořádaní SJM po rozvodu. Žijeme s rodinou 20 let (2000-2020) v domě manželových rodičů, a tak vynaložili jsme za doby trvání manželství prostředky do výlučného majetku třetích osob. Nyní se rozvadíme a řešíme vypořádaní SJM. Moje otázka zní:

Má nyní majitel domů (otec manžela), právo požadovat nájemné za celou dobu bydlení v jeho domě? Pokud ano, musím souhlasit s požadovanou částku? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Daniela.

 

ODPOVĚĎ:
Vlastník nemá právo nájem požadovat, pokud je ze všech okolností zřejmé, že jej nikdy nepožadoval a mělo se za to, že v domě jako rodina bydlíte "zdarma". Je to ale otázka spíše na soudní řízení a dokazování. I kdyby nastala nejhorší varianta a nájem by byl požadován úspěšně, bylo by jeho hrazení předmětem vypořádání SJM a navíc jej může žádat pouze tři roky zpětně, protože promlčecí lhůta je tříletá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.