Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji s přítelem a naším synem v jeho domě 10 let (2010-2020), i s jeho rodiči. Každý máme svoji domácnost. Po narození syna a po větších neshodách, jsme si vybudovali vlastní vchod, zabrali půl zahrady. Tchán přišel s tím, že už nám nebudou platit za jejich spotřebu vody, elektriky, tepla. Že to za ně podle darovací smlouvy musíme platit my.

Do teď jsme si platili každý své, jen nějakou dobu kdysi nám pomáhali s placením elektriky a to dobrovolně bez domluvy vrácení. Citace ze smlouvy: "Pokud se týká poplatku za elektřinu, otop, likvidaci odpadu, domovní daně a jiných poplatků vyplývajících z provozu nemovitosti je povinen je hradit obdarovaný od data podpisu této smlouvy". Smlouva podepsána před 20 lety (2000). Je tomu opravdu tak? Že si budou topit přímotopy, napouštět jejich bazén a my vše za ně platit? Máme malé dítě a další takové vydaje nám dost ublíží.

 

ODPOVĚĎ:
Služby má hradit ten, kdo je spotřebuje. Tato ustanovení ve smlouvě je nešťastné, nicméně neakcentuje již současný stav, když došlo prakticky k rozdělení nemovitosti. Dalo by se uzavřít, že tchán by se tak dopouštěl bezdůvodného obohacení. Řešením - mimo soudní - by bylo namontovat vlastní měřidla, služby ke každému bytu nahlásit na osobu, která je skutečně užívá a pokud tchán nebude platit, dodavatelé služeb mu služby jednoduše odpojí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.