Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám předat byt majiteli, ve kterém již nebydlím od listopadu roku 2009. Původní dohoda byla, že vyklizený byt předám k 31.3.2010. Majitel předání neustále oddaluje a znemožňuje - vymlouvá se např. na nemoc, služební cestu atp., abych musela platit další nájemné.
Je možné uložit klíče u notáře a pokud ano, jaký by byl poplatek za tuto službu, jsem ve velmi tíživé finanční situaci - samoživitelka s patnáctiletou dcerou. Děkuji za odpověď a s pozdravem Dáša


ODPOVĚĎ:
Notáři přijímají do úschovy pouze závěti, cenné papíry a jiné listiny.
Také peníze a listiny za účelem jejich předání dalším osobám. Notářský řád tedy neumožňuje notáři přijmout do úschovy klíče.

Ve Vašem případě, pokud v bytě již nebydlíte a měli jste jasně dohodnutý termín předání bytu, nemusíte nájemné již platit. Pokud si pronajímatel nenašel čas v dohodnutém termínu, je on v prodlení, a nikoliv Vy.
Proto ho pouze upozorněte, že již nebudete platit nájemné a že již nebudete prodlužovat předání bytu, neboť to odporuje smlouvě a Vašim předchozím dohodám.
Je už pak jen na pronajímateli, kdy se s Vámi domluví na předání bytu. Pro jistotu si zapište stavy elektřiny a vody, aby případně nedocházelo k nejasnostem ohledně placení těchto plateb souvisejících s nájmem.
Pokud jste zaplatili nějaké finance mimo nájemní smlouvu (tedy platíte nájemné, protože majitel byt nepřebírá a vy jste se domnívali, že to tak má být), jde o bezdůvodné obohacení ze strany bývalého pronajímatele a vy máte právo na vrácení této částky. Je možné tyto finance získat zpět mimosoudně nebo je vymáhat formou žaloby.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.